Er det trangt om plassen på din Android-telefon?

Følg disse triksene for å rydde vei for nye apper og bilder.
Ikke plass på Android? Slik får du frigjort plassen

Utvalget av fristende apper i Google Play-butikken bare vokser, kameraene blir bedre (og gir større bilder) for hver nye telefonmodell, og det mangler heller ikke på utvalg av spennende podcaster, filmer eller annet innhold.

Medaljens bakside er at telefonen fort kan gå tom for lagringsplass. 

Står du fast med hvordan du skal rydde opp?

1. Få oversikt

Nyere Android-telefoner har gode, innebygde verktøy for å administrere lagring. 

Her kan du ikke bare se hvor mye plass som er ledig, men også finne ut hvem som er syndebukkene når det begynner å bli fullt.

Lagringsvektøy på Android

Gå til Innstillinger, og finn «Lagring». Her vil du få telefonens kapasitet sortert etter hva som er ledig; hva som går til operativsystemet; hva som er fylt med innhold, og så videre. Det kan ta litt tid å beregne dette, så vær tålmodig. 

Klikk på «Brukt plass» for mer informasjon om hvordan det fordeler seg mellom apper, lyd, bilder og film. Når du får oversikt, kommer du kanskje på noe du kan fjerne?

2. Slett apper du ikke bruker

Du har sikkert måttet prøve og feile litt før du finner de appene du virkelig liker eller trenger. Eller det kan være en app eller et spill som var gøy i et par dager ... før den ble glemt?

Hvis disse appene tar mest plass på telefonen (se pkt. 1), er det på tide å slette dem som er blitt liggende urørt.

Appstyring i Android

Gå til Innstillinger > Apper > Appstyring. Du får flere valg for hvordan du vil sortere appene på telefonen; bla til du ser dem som er «Nedlastet». Nedenfor navnet til hver enkelt app oppgis diskplassen den tar opp. 

Klikk på appen du vil slette, og du får opp et nytt vindu med mer informasjon. Her kan du velge «Avinstaller». Følg instruksjonene på skjermen.

NB: Klikker du på «Mer» oppe til høyre i vinduet for Appstyring, kan du velge å sortere etter størrelse. Dette er et godt knep dersom du vil finne verstingene!

Avinstallering av apper på Android

3. Overfør bilder og filmer

Selvsagt vil du ta vare på bildene og filmene du fanger med mobilen, men telefonen er ikke det beste stedet å ha dem lagret. Frigjør plass ved å overføre til en datamaskin - eller enda enklere: Til nettskyen.

Skylagringstjenester som for eksempel Min Sky og Dropbox tilbyr automatisk opplasting av alle bilder og filmer du tar, slik at du aldri trenger å bekymre deg over om bildene dine er i sikkerhet. Se den enkelte appen for dine muligheter her.

4. Fjern mellomlagrede data

Hvis det er apper du gjerne vil beholde, men som likevel tar for mye plass, så finnes det løsninger. Du kan fjerne mellomlagrede data, eller overføre appen til et minnekort (se neste punkt). 

Applikasjoner kommer til å «vokse» etter du installerer dem. I mange tilfeller husker de bilder, artikler eller for eksempel et kartutsnitt du har sett på, slik at de slipper å laste dem inn på nytt ved neste bruk. Da sparer du både tid og doble datakostnader. 

Men over tid kan det samle seg opp store mengder med slik mellomlagret data. For å fjerne den, gå tilbake til Innstillinger > Apper > Appstyring, og gå inn på de enkelte appene for mer informasjon. Her oppgis mengden mellomlagret data; for å slette den velger du «Tøm buffer».

Tømming av buffer på Android

Du vil også legge merke til et annet valg som heter «Tøm data». Dette ikke er det samme som å fjerne mellomlagret data. 

Velger du «Tøm data» vil hele applikasjonen nullstilles; det vil fjerne utvidelser, påloggingsinformasjon og annen data du måtte ha lagt inn. Dette er også en god måte å frigjøre plass, bare husk at det ikke kan angres. 

NB: Det er også mulig å slette all mellomlagret data på hele telefonen med én skjermberøring. Gå tilbake til Innstillinger > Lagring, og trykk på «Mellomlagret data». Her får du valget om å slette alt.

5. Flytt til minnekort

Flere Android-telefoner støtter minnekort i tillegg til internminnet. Det er flere ting som kan overføres hit: apper, bilder/video, og annet innhold (podcaster, musikk, etc.).

  • Apper. Inne på «Appstyring» (se punkt 2 og 3) får opp valget «Flytt til minnekort», hvis det støttes. Dette gjelder ikke alle apper, og heller ikke alle Android-telefoner.
  • Bilder/video. Åpne kameraet og velg symbolet for flere innstillinger. Et valg for «Lagring» skal dukke opp; velg mellom intern lagring og minnekort som standard.
  • Innhold. Musikk, videoer og podcaster som du laster ned innenfor en app kan i noen tilfeller flyttes til minnekortet. Dette må imidlertid gjøres inne i den enkelte appen, så det er vanskelig å gi generelle retningslinjer. Som et eksempel kan du i den populære podcast-appen «Pocket Casts» gå til Settings > Storage og velge «Store podcasts on». Her kan du velge å lagre automatisk på telefon eller minnekort, eller i en tilpasset mappe.

Populært på Online.no nå: